Lag din egen sosiale medieplan

Nytt år, nye muligheter. Har du laget en plan for sosiale medier i 2020? Nå har du muligheten til å sette opp en enkel sosiale medieplan, enten for deg selv eller salongen din. Fordelen med en SoMe plan er at arbeidet blir mere effektivt, får en rød tråd og det er enklere å jobbe systematisk. Og sist, men ikke minst; det blir enklere å måle resultatene dine.

Om salongen ikke har en SoMe ansvarlig enda, er dette et must have om dere ønsker å satse på sosiale medier. Dette med tanke på at en har ansvaret for at jobben både blir gjort og kvalitetssikret. 

Her kommer noen spørsmål dere kan diskutere og svare på for å lage en dere en enkel SoMe plan.
​@tendenzno @tendenzinteriordesign @kmshairno @joiconorway @blomdahlno #tendenzno #tendenzinteriordesign #kmshairno #joiconorway #blomdahlno

Hvorfor er jeg/vi på SoMe?
Det kan være mange grunner til hvorfor man er på sosiale medier. Vi ser at noen bruker det som en portefølje, mens andre bruker det for å brande salongen eller enkelte frisører.  Hvorfor akkurat du eller salongen din er på sosiale medier, er det bare du som kan svare på.

Hva ønsker jeg/salongen å oppnå med SoMe?

Ønsker dere å øke omsetningen i salongen, ønsker dere å bygge en bestemt frisør til å bli fremtidens frisørinfluencer, ønsker dere fulle lister, økt etterspørsel? Her er det som dere ser ingen fasit på spørsmålet, men det er alltid greit å ha dette spørsmålet i bakhodet når dere jobber med sosiale medier for å vite hvorfor man gjør som man gjør.

Sett dere et mål med sosiale medier

Dette spørsmålet henger veldig sammen med hva dere ønsker å oppnå på sosiale medier. Det langsiktige målet kan for eksempel være å øke omsetningen. Dette målet burde være i tråd med forretningsmålet. Men underveis må man også sette seg konkrete og tallfestede delmål eller KPIer (en indikator for mål som for eksempel kan være antall delinger, lagringer, engasjement osv) som både gjør det enkelt å følge med og som gjør det enkelt å feire hver måloppnåelse. 

Et tydelig tallfestet mål er å måle vekst på antall følgere eller engasjementet på postene deres. Hva med å sette seg mål på ønsket antall følgere før man går i juleferie eller sommerferie? Man kan også for eksempel sette seg et delmål om å bli regrammet av favorittmerket sitt for å få større rekkevidde og synlighet.

 

Hvilke plattformer skal jeg/vi være på?

Ha en tydelig plan for hvilke plattformer dere skal være tilstede på. Hvilken plattform dere velger, handler også litt om hvem som er målgruppen din. Har du en eldre målgruppe, er Facebook plattformen for deg. Om du har en yngre målgruppe, er Instagram, You Tube eller Snapchat for deg. Man kan gjerne være tilstede i flere kanaler, men personlig er jeg fan av at man gjør en eller to kanaler bra først enn å nødvendigvis være tilstede på flest mulig plattformer. Dette går ofte utover både kvantitet og kvalitet.

 Hvem er målgruppen din/deres?

Hvem snakker dere til? Hvem ønsker dere å nå? Er det gutter/jenter, hvilken aldersgruppe, hva er de interessert i? Alt dette ligger til grunn for både hva dere skal publisere og også det neste punktet tone of voice. 

 

Tone of voice

Tone of voice er enkelt forklart språket dere bruker på sosiale medier og markedsføring generelt. 

Tenk gjennom hvilken tone of voice dere skal bruke. Mange er opptatt av at språket og kommuniasjonen skal gjenspeile dere som salong eller deg som frisør. Men her skal dere like mye tenke på hvem som er målgruppen deres. Bruk det språket som målgruppen din bruker, men som også gjenspeiler dere selv. Et godt eksempel er Helsesista (på Snapchat) som har en ungdommelig målgruppe, men er selv en voksen dame. Hun snakker et språk som gjør at ungdommen forstår henne og ønsker å høre på henne. 

Kort fortalt; vær bevisst på hvem du prater til når du skriver tekster. Et annet triks er å prate MED publikummet ditt og ikke til publikummet ditt.

Community Management – hvem gjør hva?

Community Management betyr på godt norsk å prate med folk. Dette handler om å prate med publikummet ditt eller ditt potensiale publikum. Det kan være alt fra å kommentere på andre sine profiler, svare på spørsmål og kommentarer på egen profil, samt svare på DM (direct message) og PM (personal message). 

Fordel ansvarsområder for hvem som gjør hva. Dette er nemlig et viktig punkt, både når det gjelder hvordan du eller dere fremstår, men også når det gjelder Facebook og Instagram sine algoritmer.

Publisering?

Hva skal publiseres, hva ønsker dere å kommunisere og hvor ofte skal det publiseres på de forskjellige plattformene?
Sett dere en plan på hva som er godt nok for å kunne publisere det, men også detaljer som hvilken bakgrunn, kvalitet osv. bildene skal være i. Sett dere også mål om hvor ofte og hvilken tid man skal publisere på de forskjellige plattformene. Bestem også hvem som har ansvaret for at det publiseres?

Det er lurt å publisere når ditt publikum er mest engasjert. Dette finner du ut av i innsikt på Instagram og Facebook. 

Planlegging

Skal man holde ukentlige, månedlige el kvartalsvise møter for å planlegge og evaluere sosiale medier for neste periode og også for å evalurere foregående periode?

Bestem dere gjerne for et publiseringsverktøy dere kan bruke for å planlegge innholdet deres. Dette gjør planleggingen mere effektiv. Later eller Schedugram er eksempler på gode planleggingsverktøy som brukes av sosiale medieprofiler der ute.

Content
Content er det som på godt norsk kalles innhold. Hva skal dere lage av innhold? Skal det bestå av stillbilder eller videoer? Skal dere vise stylinger, hårfarger, en bestemt hårfarge, skape personlig innhold, presentasjon av de ansatte? Hvor skal det forskjellige innholdet publiseres? Og ikke minst, hvem lager dette innholdet?